3 tips voor jouw vliegreis met baby en kind

Checklist vliegreis baby en kind, inpaklijst, paklijst

Misschien ben je nu wel aan het pakken voor de reis terug naar huis met jouw baby en kind omdat de meivakantie bijna voorbij is? Heb jij voor deze vakantie veel voorbereidingsstress gehad? Of viel het mee? Misschien heb je iets aan mijn 3 tips om de vliegreis wat makkelijker te maken. 

Vooral als je met een baby of jonge kinderen gaat vliegen, is het moeilijk in te schatten wat je allemaal moet doen aan voorbereiding en wat je allemaal mee moet nemen. Zeker de eerste keer is mijn eigen ervaring. Maar wat je ook niet altijd weet, is wat je mee mág nemen in het vliegtuig.

Moet je nu de kinderwagen echt meenemen en mag deze wel mee tot aan de gate? Hoe moet het nu als jullie auto gaan rijden op de bestemming? Je kind moet toch in een autostoeltje? Hoeveel kleertjes zal je in de handbagage meenemen?

Dan is alles ingepakt, jullie zijn ingecheckt en op de luchthaven heeft je kind zich wel vermaakt. En dan gaan jullie het vliegtuig in en duurt het eigenlijk best wel lang voordat het vliegtuig ook echt gaat opstijgen. Jij vindt het spannend, je kind misschien nog wel meer! Hoe hou je je kind rustig in het vliegtuig? En wat kan je doen om ze tijdens een lange vlucht rustig te houden, of zelfs in slaap te helpen wanneer het licht uit gaat en het tijd is om te gaan slapen?

Ik heb 3 tips voor je opgeschreven. Deze tips geef ik uit eigen ervaring nadat wij de afgelopen 7 jaar met onze meiden al zo’n 126.259 kilometer en 168 uur hebben gevlogen. M was 9 maanden toen we een rondreis in Australië maakten.

Tip 1 Baby handbagage inpakstress!

De eerste keer met je baby vliegen, is heel spannend. Dat weten wij uit ervaring. De eerste keer neem je ongetwijfeld veel te veel mee in de ruimbagage, maar ook in de handbagage. Een paar tips: neem een trolley mee in plaats van de luiertas. Hierin kun je veel overzichtelijker inpakken en dus makkelijker terugvinden wat je zoekt tijdens de vlucht. Zeker in de nacht is het niet fijn als je moet rommelen in een tas. Wij namen op lange vluchten altijd 2 pakketjes reservekleding, een halve pak luiers (1 luier per 2 uur), een nieuw pak billendoekjes mee, een verschoonmatje, de hele poedermelkbus (past makkelijk in die trolley) en 1 melkfles.

Tip 2 Zere oortjes

Wanneer wij gingen vliegen met onze dochter, gaven wij hen vlak voor het opstijgen en vlak voor dat de daling werd ingezet in ieder neusgat een spuitje van een zoutoplossing neusspray. Dit deden wij pas toen zij wat ouder waren (2 jaar). Het geeft een beetje verlichting voor de pijnlijke oren. Geef je baby of peuter sowieso iets te drinken tijdens het opstijgen en dalen. En wanneer zij wat ouder zijn, kun je ze op een snoepje laten sabbelen. Je kunt ze als ze wat ouder zijn natuurlijk ook veel beter uitleggen dat ze veel moeten slikken als ze pijn in hun oren hebben.

Tip 3 Cadeautjes in de handbagage

Wat bij onze dochters werkt, is om ze een paar cadeautjes te geven tijdens de reis. Pak bijvoorbeeld een kleurboek, leesboek, stickers, speelgoed (maar niet te klein, want anders verdwijnt deze snel onder de stoelen!) in en geef een cadeautje wanneer jullie net in het vliegtuig zitten. Dit geeft namelijk gelijk afleiding tijdens het wachten voordat het vliegtuig opstijgt. Bij een lange vlucht kun je ook een cadeautje halverwege de vlucht geven. Bijvoorbeeld wanneer de verveling toeslaat of wanneer je kind niet kan slapen.

Nu denk je misschien "Maar 3 tips? Heb je er niet meer?" Ja, die heb ik zeker! Ik heb er namelijk 10 voor je én ik heb ook een handige inpaklijst gemaakt. Hieronder kun je deze gratis aanvragen.

Heb jij nog een eigen tip? Of heb je geen kinderen of baby's (meer), maar wel een tip om een vliegreis met baby of kind makkelijker te maken? Laat jouw tip dan vooral in een reactie hieronder achter. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.